Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

kucharz

Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Planuje i organizuje pracę w kuchni.

Zadania zawodowe:
  • obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw
  • pobieranie surowców i półproduktów do produkcji kulinarnych
  • zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych
  • ocena surowców, półproduktów i wyrobów gotowych i właściwe gospodarowanie nimi
  • obróbka wstępna surowców (ręczna, mechaniczna, termiczna)
  • gastronomiczny rozbiór mięsa różnych zwierząt
  • wykonywanie różnymi technikami i metodami - zgodnie z normami surowcowymi - różnych asortymentów potraw z warzyw, owoców i grzybów, mleka i przetworów, jaj, mięsa zwierząt rzeźnych i przetworów mięsnych, dziczyzny, drobiu, ryb oraz potraw z podrobów, potraw półmięsnych i jarskich, wyrobów garmażeryjnych
  • posługiwanie się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu potraw i napojów oraz bieżąca konserwacja tych urządzeń
  • wykańczanie, porcjowanie, dekorowanie i estetyczne wydawanie wyrobów kulinarnych
  • sporządzanie potraw kuchni regionalnych, kuchni polskiej i innych narodów oraz podstawowych potraw dla różnych diet
  • przygotowywanie potraw, napojów i deserów na przyjęcia okolicznościowe
  • utrzymywanie na bieżąco czystości na stanowisku pracy (mycie, wyparzanie, suszenie i polerowanie naczyń oraz sprzętu kuchennego), a także porządkowanie pomieszczeń produkcyjnych po zakończeniu pracy
  • przestrzeganie przepisów bhp i ppoż. obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego
  • stosowanie zasad działań marketingowych w działalności gastronomicznej

Przedmioty zawodowe:
podstawy żywienia, technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, wyposażenie zakładów gastronomicznych, bezpieczeństwo i higiena pracy, organizacja i ekonomika gastronomii, język obcy zawodowy, pracownia gastronomiczna, podstawy przedsiębiorczości.

Nauka kierunku w wybranym województwie:

kucharz malej gastronomi DOLNOŚLĄSKIE
kucharz malej gastronomi KUJAWSKO-POMORSKIE
kucharz malej gastronomi LUBELSKIE
kucharz malej gastronomi LUBUSKIE
kucharz malej gastronomi ŁÓDZKIE
kucharz malej gastronomi MAŁOPOLSKIE
kucharz malej gastronomi MAZOWIECKIE
kucharz malej gastronomi OPOLSKIE
kucharz malej gastronomi PODKARPACKIE
kucharz malej gastronomi PODLASKIE
kucharz malej gastronomi POMORSKIE
kucharz malej gastronomi ŚLĄSKIE
kucharz malej gastronomi ŚWIĘTOKRZYSKIE
kucharz malej gastronomi WARMIŃSKO-MAZURSKIE
kucharz malej gastronomi WIELKOPOLSKIE
kucharz malej gastronomi ZACHODNIOPOMORSKIE





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie